Pagina's

zondag 18 juni 2017

Muttirondjes“Muttirondjes”

En toen begon ik aan week 2. Het ‘echte’ werk.
Ik had me voorgenomen om ’s morgens heel vroeg te gaan lopen. Dan zijn er nog niet veel mensen op straat (anders voel ik me zo bekeken). En mocht het nog eens warm worden in de zomer is het wel fijn om vroeg te gaan. Volgens het schema wat ik had uitgezocht moest ik de eerste dag van week 2 10x 1 minuut hardlopen met 2 minuten wandelen tussendoor. Waarschijnlijk lach ik er om over een paar weken/maanden, maar wat viel dat tegen!!
De eerste minuut ging nog, maar toen was ik al behoorlijk buiten adem. De volgende hardloop minuten lukten écht niet meer. Volgens mijn telefoon, waar ik de timer op gebruikte, hield ik het niet langer dan maximaal 40 seconden vol. Ik heb een rondje gedaan waarbij ik uiteindelijk 6x een stukje hard liep, met 2 minuten wandelen tussendoor. Dat hardlopen werden ministukjes van nog geen 40 seconden. Ik was zó teleurgesteld. Ik was helemaal kapot en had daarna ook veel pijn in mijn rechterknie en heel veel spierpijn. En dat met nog geen minuut hardlopen.
Volgens dochter liep ik veel te hard, ik moest de hardloopstukken veel rustiger doen. En op internet las ik ook dat als je te snel loopt je daardoor buiten adem raakt. Je spieren schreeuwen om zuurstof en dat kom je dan gewoon tekort.
Het schema voor de absolute beginner heb ik dus aan de kant geschoven. Mijn niveau/conditie zat nog vér onder dat van een absolute beginner.
Ik heb toen een appje gedownload die met piepjes en een fluitsignaal aangeeft wanneer je moet hardlopen en wanneer de rustpauze is. Ik heb dat toen ingesteld op 10x 30 seconden hardlopen met 1 minuut wandelen ertussen.
En toen ik dat 2 dagen later deed (’s morgens om 6 uur! vóórdat ik naar mijn werk ging) ging dat hartstikke goed. Yeah! Ik probeerde er aan te denken om niet te hard te lopen. Niet zoals de eerste keer, toen liep ik zo hard alsof ik de trein moest halen.
Ik begon er al helemaal in te komen, een mooi tempo voor mij was tussen de 7,5 á 8 minuten per km (zoals ik las op pinterest: "zo snel als een slak door de pindakaas"). Maar dit hield ik wel goed vol. En wonder boven wonder, na deze relaxte sessie was mijn spierpijn zo goed als verdwenen en mijn knie deed geen pijn meer!
Na een rustdag ging ik weer en had de timer ingesteld op 10x 40 seconden met een minuut ertussen. En dat ging ook nog goed. Werd wel weer wat lastiger, maar thuis zag ik op de grafiek op Strava dat ik weer stukken te hard had gelopen. Dat vind ik nog best lastig, om een langzaam tempo aan te houden. Maar ik merk dat, als ik daaraan denk, ik het wel gelijk een stuk langer volhoud. En na de rondjes van 40 seconden ging de app naar 10x 50 sec met 1 minuut wandelen ertussen. En dat ging ook goed.

Al met al ben ik best trots op mezelf. Ik doe het wel, al zijn het ‘Muttirondjes’ (de kinderen noemen mij Mutti, en een muttirondje is in dit geval een heel kort stukje hardlopen in slakkentempo 😀).

mijn schema, op het prikbord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten